Tineke in Zuid - Afrika

Port Elisabeth. Januari - maart 2016

Cape Town

’t Is nu maandagochtend 10 uur en ik ben alweer uren terug in P.E. De was hangt alweer aan de lijn.
Om 7 uur zat ik al in het vliegtuig. Mijn ontbijt op het vliegveld bestond uit een muffin met cappucino. Bij mijn aankomst in P.E. ging ik eerst naar de car-rental om de auto op te halen. Je gelooft het niet maar ik werd begroet met een enthousiast: hello, are you back already from Cape Town? Hieraan zie je hoe klein P.E. is…..of…..
Het waren mooie dagen in Kaapstad. We hebben veel gezien en waren van ’s morgens tot ’s avonds op pad.

SAM_3619 Altona Lodge in Cape Town

Ik zal hier een kort verslag schrijven.
Vorige week dinsdag was mijn eerste dag. De auto stond klaar, weer dezelfde, nu moet ik het goed zeggen, chevrolet in grijs. Ik reed er zo in weg. De radio stond zelfs op dezelfde zender. Handig hoor!
Ik ben maar meteen naar mijn verblijf gereden. Prima te vinden, geen enkel probleem. Dat had ik zes weken geleden niet durven denken!

’s Middags ben ik meteen naar het centrum Waterfront gelopen. 20 minuten vanaf het verblijf. V en A Waterfront is een zeer modern nieuw centrum.Je waant je een beetje in een soort van pretpark.

 

SAM_3622

De volgende dag heb ik een wandeling in een park gemaakt en daarna reed ik met de auto naar het centrum om het oudste gebouw van Zuid Afrika  het “castle of good hope” te bezoeken. Natuurlijk gebouwd voor een Nederlander: Jan van Riebeeck in 1679. Het kasteel was gedurende 150 jaar het hart van de regering van Zuid Afrika.

 

 

SAM_3647

 

SAM_3637Lang geleden meegenomen vanuit Nederland. Hoop dat de tekst te lezen is.

Later op de middag ben ik naar het vliegveld gegaan om Jacomijn op te halen.

Jacomijn bracht een kaart voor me mee van Wence, mijn kleinzoon van zes die nu net in groep 3 zit en dus schrijven kan.
Prachtig, of niet dan?

 

SAM_3663

De volgende dag, donderdag, gingen we naar Stellenbos. Een prachtige plaats waar het weer niet al te denderend was. Beetje regen en koude wind.

 

SAM_3664

 

Stellenbos is gesticht door de Nederlander Simon van der Stel die ook Simonstown gesticht heeft en beide plaatsen vervolgens naar zichzelf noemde.
Stellenbos is een bezoek meer dan waard: wat een prachtig dorpsbeeld, alles wit.

’s Middags zijn we doorgereden naar Hermanus. Daar zouden walvissen te zien zijn. Jacomijn wou daar heel graag naar toe en ik natuurlijk ook.
Onderweg even aangelegd bij Betty’s bay om de penguins te bewonderen.

 

SAM_3702

Toen we na een lange tocht in Hermanus aankwamen zagen we veel mensen bij de kust met fototoestellen. Dat kon maar één ding betekenen: walvissen.
We gingen bij de anderen staan en hoorden al gauw dat er walvissen gespot waren. Geduld! Ja hoor, na ongeveer een half uur zag ik iets in het water….walvis? Ja! Het was er één. Later zagen we er meer.

 

Vrijdag: Robbeneiland.
Om half negen meldden we ons bij de boot. Drie kwartier varen voor je er bent.
We werden in een bus rondgereden over het eiland.
Als laatste bezochten we de gevangenis waar we rondgeleid werden door een ex-gevangene. Natuurlijk wierpen we een blik in de cel van Mandela. Indrukwekkend.

SAM_3784

’s Middags kochten we een kaartje voor twee dagen met de hop on hop off-bus,  inbegrepen een kaartje voor de Tafelberg. Dat werkt voortreffelijk. We konden bijna zo doorlopen de kabelbaan in. In één bak kunnen zo’n 65 mensen tegelijk naar boven…dus dat gaat snel. De mensen die nog een kaartje moesten kopen hadden een wachttijd van zo’n 2 uur. Vreselijk.
Het weer was helder dus we hadden een prachtig uitzicht over de stad.

 

SAM_3792

Die avond hebben we gegeten bij het Afrika café. Je hoeft niet na te denken over je bestelling want je krijgt allemaal hetzelfde. En, als je zo verwend bent dat je elke dag in een restaurant eet dan is dat wel heel fijn, niet nadenken en toch lekker eten.

 

SAM_3808

 

Vrijdag: weer een dag met de bus door de stad. Nu hebben we ook een wandeling gemaakt door de oude stad. Cape Town heeft een prachtig centrum: mooie parken, aangelegd door Nederlanders, mooie regeringsgebouwen….ook minder mooie dingen zoals de geschiedenis van district six.  Een zwarte wijk die door de regering wit werd verklaard en dus ontruimd moest worden. Dit gebeurde in de zestiger jaren. Een dramatische gebeurtenis voor de stad. Er is een museum ingericht om de herinnering aan die wijk en die gebeurtenis levendig te houden.

 

De zondag vond ik wel een hoogtepunt van deze dagen: Kaap de Goede hoop.
De historische plek ligt in een natuurreservaat. Het werd een prachtige tocht maar er moest ook gewerkt worden….de lange klim- wandeling naar de vuurtoren. Als je de hele dag in de auto zit is dat best goed, natuurlijk….niks te klagen…..Dit punt heet Cape point.

Daarna naar de plek: Kaap de goede hoop. Een historische plek. Er zijn op deze plek door de jaren heen ook veel schepen vergaan. Ik kan me er alles bij voorstellen want het waait er ontzettend.
Port Elizabeth wordt de Windy City genoemd maar het is hier windstil vergeleken met kaapstad en kaap de goede hoop.

SAM_3936

SAM_3925

Dit is een beknopt verslag van de dagen in Kaapstad: geweldig de moeite waard!

 

 

 

 

 

Share

13 Comments

  1. Wat fijn om enkele dagen met je dochter, in die prachtige natuur in Zuid Afrika met haar bijzondere geschiedenis door te brengen.

  2. Leuk verslag Tineke en wat hebben jullie veel gedaan in die paar dagen. Vandaag weer aan de arbeid?

    • Avatar foto
      tineke

      14 oktober 2014 at 20:51

      Johanna…ja, echt veel gedaan en gezien. Eigenlijk alles wat ik graag wilde zien heb ik gezien. En ja…nu weer naar school en gelukkig waren de kinderen er allemaal weer.
      groetjes
      Tineke

  3. Ik vond het ook super dagen!! Alles gezien wat ik daar wilde zien!! 🙂

  4. Tineke,

    Wat bijzonder om allemaal te lezen wat je hebt gedaan en beleefd!
    Geweldig! Geniet ervan samen met Jacomijn.

    • Avatar foto
      tineke

      14 oktober 2014 at 20:49

      Ha Chantal.
      Fijn een berichtje van jou te krijgen.
      We beleven heel veel. Ik kom op geweldige plaatsen en ik geniet er met volle teugen van.
      succes op school
      Tineke

  5. Mooi, om op die historische plaatsen rond te lopen. Heb je nog wat fruit meegenomen om scheurbuik te voorkomen?

  6. Hallo Tineke,
    Geweldig om je belevenissen te volgen.
    Kom je een keer een les ‘wereldoriëntatie’ geven?
    Lijkt mij super!
    Geniet er nog even van!

    groetjes, Ina

    • Avatar foto
      tineke

      16 oktober 2014 at 19:44

      Hoi Ina
      Fijn dat je het leest…..ja ik maak heel veel mee en zie veel De laatste vier weken gaan nu in.
      Wereldorientatie geven?Dat weet ik niet maar ik kom er wel over vertellen…..natuurlijk.
      groetjes
      Tineke

  7. Everdien ter Steege

    14 oktober 2014 at 22:55

    Hai Tineke,

    Geweldige ervaringen hè? Wij zijn indertijd niet zo zuidelijk geweest, in 3 weken al 5500 km gereden, dus kun je je die afstanden daar wel voorstellen. Maar wel mooie foto’s van Henk’s broer en schoonzus van die plaatsen gezien. Zou dolgraag ook daar eens naar toe willen, maar dat zit er helaas niet meer in.
    Groeten van Everdien.

    • Avatar foto
      tineke

      16 oktober 2014 at 19:46

      Everdien, dank voor je berichtje. Ik kan me voorstellen dat je het jammer vindt dat dat niet meer kan. Daarom ben ik ook blij dat ik het nu gedaan heb….want we weten niet wat toekomst voor ons in petto heeft.
      groetjes
      Tineke

Geef een reactie