Tineke in Zuid - Afrika

Port Elisabeth. Januari - maart 2016

een aparte week

Het is kwart over elf en ik zit alweer in mijn favoriete coffeeshop aan de website te werken. Eigenlijk zou ik tot één uur naar school moeten maar, zoals deze hele week al gebeurt, ik ben klaar.
Toen ik dinsdag op school kwam, na het weekend baviaanskloof, waren er nauwelijks kinderen. In de eerste klas waar ik kwam zaten maar twee kinderen van de 35. De juf vertelde dat het door de regen kwam. Het regende vreselijk en alle shacks, krotten,  are flooded,  lopen vol water. De mensen voelen zich ellendig en gaan de hele dag in bed liggen, ook de kinderen. School is dan niet belangrijk.
Ook al omdat het volgende week vakantie is. De juf vertelde dat ze niet verwachtte dat de kinderen nog naar school zouden komen deze week. Dat is ook gebleken. Vandaag had ik maar één kind van de 18. Ik heb met andere kinderen spelletjes gedaan. Om tien uur kregen ze de warme maaltijd en daarna konden ze naar huis…en ik ook….en…morgen is het al vakantie.

Ik heb dus niet gespijbeld………

Ik wil vandaag nog iets anders vertellen.
Elke dag rijd ik over de grote weg naar Bethelsdorp, de township waar de Kleinscool staat.
Bij het laatste stoplicht voor ik de township inrijd staat een lege school. Heel goed gebouw, zonder ramen maar in prima staat, leek mij.  Op een dag zei Jaap, mijn medereiziger: hee… er zitten mannen op het dak. Ze halen de dakpannen eraf. Ja hoor. We zagen mannen met kruiwagens de township inlopen, regelrecht naar hun eigen shack.
De volgende dag waren ze met de laatste pannen bezig. Weer een dag later gingen de houten spalken en spanten eraf. En zo ging het door. Toen we vanuit Baviaanskloof er langs reden waren we benieuwd hoe de school eruit zou zien.

SAM_3572

SAM_3573

Werkelijk, je kon nauwelijks meer zien dat het twee verdiepingen hoog was geweest. Alles wat hout was, was weggebroken en ik dacht dat de rest wel zou blijven staan……maar nee hoor… vanmorgen waren er hele gevels verdwenen. Dus de stenen kunnen ze ook gebruiken……Kruiwagens worden volgeladen en ik denk dat heel veel krotten de komende tijd een uitbouw krijgen, of extra schuur. Ik neem aan dat de rotzooi tot in eeuwigheid blijft liggen.

SAM_3583Maar…..

Er is ook heel goed nieuws: De plastic troep wordt opgeruimd.
Overal zijn mannen en vrouwen bezig met prikkers om de rommel uit bosjes en langs de wegen te verwijderen. Grote vrachtwagens rijden vol met plastic zakken. Het knapt allemaal zienderogen op. Misschien wordt dat altijd wel gedaan in het voorjaar.
Want…ik hoop werkelijk dat het voorjaar nu begint want het was hier erg koud. De afgelopen twee nachten heb ik een kruik in bed gehad.

Volgende week ga ik naar Cape Town. Jacomijn komt op bezoek en daar verheug ik me geweldig op.

Mijn huurauto laat ik achter op het vliegveld en in Kaapstad staat precies dezelfde auto voor me klaar en als ik op maandag terugkom staat mijn eigen citroen in Port Elizabeth weer te wachten……Wat een luxe……

 

Nog even een bekend gebouw van Port Elizabeth: het stadion van de wereldkampioenschappen voetbal een aantal jaren geleden. Ik kom er elke dag in de buurt maar gisteren reed ik er bijna tegenaan omdat ik wegens het water een andere weg had genomen. Jullie herkennen dit gebouw vast nog wel.

SAM_3590

Dan nog een laatste foto. Elke dag zie ik moeders met een kind op de rug. Nog nooit was ik in de gelegenheid er een foto van te maken, tot gisteren. Toen zag ik deze moeder met haar kind. Ik vroeg of ik een foto van haar mocht maken. Ze vond het prima en ging er echt voor poseren. Prachtig plaatje, of niet dan ?

 

SAM_3592

Share

17 Comments

  1. het betere recyclewerk dus in Z Afrika, slecht nieuws voor Van Buren.
    Fijn dat Jacomijn komt. veel plezier samen. we zullen daarover nog wel het één en ander lezen.

    • Avatar foto
      tineke

      2 oktober 2014 at 20:13

      J, ik weet niet wat er met al dat plastic gebeurt, eigenlijk. Er zijn hier nergens containers voor plastic…maar in de winkels moet je wel voor een plasticzak betalen….dat is natuurlijk heel goed…
      Je leest vast weer ’t een en ’t ander over Kaapstad, hoop ik.

  2. Hai Tineke,
    Wel gemakkelijk als je een dak boven je hoofd nodig bent, je sloopt gewoon een leegstaand gebouw en jij kunt weer een tijdje voort onbegrijpelijk wat een andere leefwijze, je beseft in wat een rijkdom wij leven en wat armoede met je gaat doen als je werkelijk niets hebt, de ontwikkeling is nog ver te zoeken, alles wat je erin stop is een druppel op de gloeiende plaat, het zal nog jaren en jaren kosten voor je de mensen laat inzien dat ze echt zelf aan het werk moeten om een land op te bouwen de mentaliteit moet eerst veranderen. Maar goed dat er ontwikkelingsmensen zijn die hun energie blijven steken in de diverse projecten.
    Het is mooi dat we over jouw schouder mee kunnen kijken in dit bijzondere land,
    het verslag over de bavianenkloof schitterend, erg leuk een toilet in de bush, geweldig, en slapen in een boomhut spannend hoor, ik zou geloof ik geen oog dicht doen van de geluiden om me heen, maar goed alles went zeggen ze. de wonderschone natuur in blijf er van onder de indruk.
    Zo Tineke dit was even een mailtje uit ons nog steeds zonnige dorp,(het is nog steeds mooi weer) we repeteren erg hard met VD aan het repertoire voor het jubileum concert het wordt vast mooi, een hartelijke groet en geniet van het bezoek van Jacomijn,
    Ymke.

    • Avatar foto
      tineke

      2 oktober 2014 at 20:18

      Ha Ymke
      Ja er is hier nog veel werk te verrichten…Ik kan me nu ook wel voorstellen dat de kinderen in dat weer gewoon niet naar school gaan en dat de ouders dat thuisblijven eigenlijk heel gewoon vinden. Ze sturen ze niet naar school in dat vreselijke weer……
      Trouwens , vandaag was het gelukkig weer mooi weer maar de nachten zijn nog erg koud, een graad of 6,7,
      Fijn dat jullie zo’n mooi krönnenzommer hebben. Van harte gegund.

  3. Leuk om foto’s en dingen te zien van het leven daar!!
    Ik heb ook erg zin in volgende week!!

  4. Hallo Tante T!
    Wat een andere wereld zeg. Mooi geschreven allemaal. Veel plezier samen met Jacomijn!
    Mooi, die vrouwen die hun kinderen dragen, jammer eigenlijk dat je dat hier weinig ziet!
    Groetjes!

    • Avatar foto
      tineke

      2 oktober 2014 at 20:22

      Ha Eva
      dank voor je reactie. Eigenlijk kun je hier niet met een kinderwagen lopen. Je ziet ze ook nauwelijks. De blanken lopen met hun kind op de arm en de coloureds of zwarten/black hebben het kind op de rug in een deken. Over een paar maanden zal die deken wel veranderen in een doek maar nu zijn het nog allemaal dekens.

  5. Hallo Tineke,
    in je woorden proef ik opnieuw de sfeer van Afrika. Wat moet je je ideeën bijstellen he…elke dag opnieuw (. ). Het gaat nooit zoals gepland, bedacht en al helemaal niet op tijd. Ik kan me voorstellen dat je je verheugd op het bezoek van Jacomijn, geniet ervan en praat bij.
    In het kerkblad staat een mooi stuk van jouw hand….zondag de 12e is de collecte. Pas je goed op straks in Cape Town, hand op de knippe en geen losse tassen over de schouder, wees op je hoede niet argwanend maar wel op je hoede. Heb het goed….in alles. Ik kom nog wel een keer weer door.

    Lieve groet, Marianne

    • Avatar foto
      tineke

      2 oktober 2014 at 20:10

      Ha Marianne
      dank voor je lieve woorden en waarschuwingen. Ja jij kunt er wel over meepraten. Hier moet je oppassen maar in Kaapstad ook.
      Fijn dat er een stukje in het kerkblad stond. Met foto?
      Ja, ik ben heel benieuwd wat de collecte op gaat brengen. In de dienst laten ze ook nog foto’s van mij zien. Ik heb er heel veel opgestuurd, met verhaal erbij.
      Hoor graag weer van je.

  6. Ha Tineke,
    Wat leuk om zo over jou belevenissen mee te lezen, en mooie foto’s te zien.
    Ik zag ook al een mooi stukje in de Karkespoake met twee foto’s erbij en een oproep voor een collecte op 12 oktober voor het project Ready4life!
    En wat geweldig dat je dochter komt geniet ervan met elkaar.
    Nog een heel goede tijd en doe je de groeten aan Janny?
    Groet van Riekus en Ada.

    • Avatar foto
      tineke

      2 oktober 2014 at 22:37

      Hallo Ada.
      Zie ik net je bericht nog voor ik in bed duik. Vanavond is het laat geworden…bijna elke avond lig ik hier voor of ver voor tien in bed….
      Dank voor je reactie. Ik zal Janny de groeten doen.
      tvb

  7. Hai Tineke,
    Wat leuk dat Jacomijn bij je komt. Dat gaat GENIETEN worden met z`n 2en.
    Jacomijn, ik wens jou een hele veilige reis en ontzettend veel GENIET-PLEZIER samen met jouw mam. Hoelang mag jij daar bij haar zijn??? Ben nu al HEEL nieuwsgierig naar jullie verhalen en foto`s. Doe voorzichtig daar samen, wel veel giebelen, maar oogjes open voor enge situaties. SORRY, moet me er niet mee bemoeien, maar wil jullie graag weer gezond en wel terug zien in ons mooie dorp.
    Liefs voor jullie van mij.

  8. Ha Tineke,
    Mooi verhaal en mooie foto van die vrouw met kind.
    Je hebt trouwens een Chevrolet, geen Citroen :-).
    Veel plezier volgende week in Kaapstad en niet vergeten naar het District Six Museum te gaan.

    • Avatar foto
      tineke

      5 oktober 2014 at 20:40

      Johanna…o,o, ik schaam me diep. Je hebt natuurlijk gelijk….haha…wat stom, een chevrolet……
      Dank voor je opmerking en advies wat betreft het museum. Ik noteer het meteen.
      Je leest het wel weer, hoop ik
      Tineke

Geef een reactie