Tineke in Zuid - Afrika

Port Elisabeth. Januari - maart 2016

Naar school

Maandag was mijn eerste schooldag.

De kinderen stonden heel lang op het plein in rijen en er werd van alles gezegd en gedaan. Ik was binnen dus ik heb het niet kunnen volgen. Dat was het maandagochtend ritueel. Duurde van goed 8 uur tot bijna negen uur.

SAM_2922

Daarna begon  de dag ook heel anders dan afgesproken was. Een leerkracht moest naar haar moeder die in het ziekenhuis lag daarom kon ze niet op school komen. Ik kreeg een deel van haar klas en moest maar iets doen tot de pauze, daarna kreeg ik het andere deel.

SAM_2927

Tja…wat doen je dan: vertellen, eerst iets over mezelf, dan de beurt aan de kinderen om iets te vertellen. Toen ben ik gaan lezen, voorlezen, paar liedjes gezongen en aangeleerd: hoofd, schouders, knie en tenen. Ik wou de kinderen iets laten opschrijven maar ze hadden geen pen of potlood. Sommige kinderen hadden een stompje potlood in hun zak. Toen ik aan een andere juf vroeg waar de pennen waren zei ze dat ze die zelf van huis moesten meenemen….tja, dan weet je het wel. Dat werd niks.

Vandaag, dinsdag heb ik kunnen doen waarvoor ik gekomen ben: kinderen leren lezen en schrijven. Ik ben begonnen met twee kinderen een half uur enz. Dat is me prima bevallen. Ze staan allemaal aan het begin van hun engelse taalontwikkeling. Het verschil is nog niet heel erg groot tussen de leerlingen. Dit was een leuke dag. Ik hoop dat dit een beetje doorgaat maar…in Afrika weet je het nooit zeggen kenners.

 

SAM_2930

Een ander avontuur vandaag was het tanken. Ik heb mijn huurauto vol laten gooien, ja…letterlijk. Je doet nl. niks zelf. Alles wordt voor je gedaan. En natuurlijk ramen wassen en meestal ook nog water en olie bekijken maar dat hoefde niet omdat ik een huurauto had. Ik herinner me nog dat dat bij ons vroeger ook gedaan werd: ramen wassen……

 

 

Share

3 Comments

  1. Gelukkig heb je jarenlang ervaring in het onderwijs en schud je dan toch zo maar even wat uit je mouw.
    Hadden ze vandaag wel een pen bij zich? Of improviseren ze gewoon iedere dag?
    en wat is de benzineprijs?

  2. Hallo Tineke,
    Wat goed dat je iedere dag opschrijft wat je zoal meemaakt.
    Prachtig om je te volgen en wat een feest om de kinderen daar te onderwijzen.
    Volgens mij zit je daar op de juiste plek. Improviseren kan je als geen ander en dat is precies wat daar gebeurt. Mooi ook bij het tankstation.
    groet Gerrie

  3. Hmm…ik denk dat ik dus een extra tas mee ga nemen volgende maand? Pennen, potloden en dergelijke?? Leuk verhaal!! Succes!

Geef een reactie